ОПШТИНА АПАТИН ИЗАБРАНА ЗА ПРОЈЕКАТ ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ „РЕФОРМА ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ“

05.02.2018.

Апатин је једна од 45 локалних самоуправа у целој Србији која је изабрана да учествује у пројекту швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“. Пројекат заједнички спроводе Швајцарска канцеларија за развој и сарадњу, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Министарство финансија као и Стална конференција градова и општина. На јавно расписаном конкурсу пријавиле су се чак 92 општине, од којих је изабрано 45 оних са најбољим пријавама. Циљ пројекта је да се унапреде базе података о некретнинама, и прошири обухват пореза на имовину.

„У првој фази пројекта у Апатину ће ускоро почети да раде пописивачи на терену. То су људи из ваше општине, са евиденције Националне службе за запошљавање, који ће обилазити домаћинства и упоређивати да ли се реално стање на терену слаже са пореском пријавом коју грађани плаћају за порез на имовину. Они ће радити шест месеци, а њихове зараде и остали порези биће плаћени из буџета Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу“, објаснила Јелена Холцингер, виши менаџет на пројекту „Реформа пореза на имовину“.

Договор је да на сваких 5.000 становника долази по један пописивач. Такође, општинама је остављено да саме одлуче да ли ће они радити шест месеци у континуитету, или са повременим прекидима. Првих пет општина које буду најбоље у проширењу обухвата пореза на имовину поделиће наградни фонд од милион франака, који је такође обезбедила Влада Швајцарске.

„Мерићемо перформансе општина за 2018. годину. Односно, колико ће ове године успети да попишу некретнина које су биле ван пореске евиденције и наплате порез на имовину. Али, наравно, без подизања цена. Општина која буде била најбоља добиће 333.000, друга 250.000 швајцарских франака,...Новац ће морати да потроше искључиво на инфраструктурне пројекте“, каже Јелена Холцингер.

Један од критеријума за награду, у овој фази пројекта, биће и категорија „добро управљање“. Односно, колико су општине укључиле своје грађане у процес одлучивања где ће се и на који начин трошити новац који они плаћају кроз порез на имовину. Ова врста пореза је иначе чист приход локалних самоуправа, плаћају га грађани и у целости остаје локалним самоуправама.