ОДРЖАНА СЕДМА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЖЕНСКЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МРЕЖЕ

16.12.2019.

Делегација општине Апатин присуствовала је седмој конференцији  Женске парламентарне мреже под називом „Не у мом парламенту“. Конференција је започета минутом ћутања посвећеном жртвама породичног насиља.

Координаторка ЖПМ Олена Папуга поздравила је преко три стотине присутних учесница из локалне самоуправе, невладиних организација и чланица националних савета националних мањина. Она је истакла да је тема насиља у породици од круцијалног значаја, јер оно погађа све структуре, не бира ни године, ни место, ни степен образовања и да је зато циљ Конференције да се дође до закључака за које ће се народне посланице залагати да буду уграђени у будуће законе који се односе на превенцију насиља и борбу за равноправност.

У оквиру Конференције одржана су четири панела, у панелу на тему „Тематски дијалог о сексизму, прогону, дискриминацији и вербалном насиљу према женама“, говориле су чланице ЖПМ Елвира Ковач, Гордана Чомић, Дубравка Филиповски, Љупка Михајловска, Марија Јањушевић, Марија Јевђић, Марија Обрадовић, Нада Лазић, Наташа Михајловић, Олена Папуга, Стефана Миладиновић и Татјана Мацура.

На панелу „ЦЕДАW” препоруке за Србију, разматран је активизам локалних самоуправа у примени „ЦЕДАW” препорука са постојећим телима и механизмима за спровођење, а учествовале су чланица ЖПМ Гордана Чомић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, саветница за родну равноправност и људска права СКГО Наташа Окиљ и председница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Јасмина Каранац.