ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПРОЈЕКТА КЗМ „АПАТИН – МОЈ ГРАД“

09.03.2018.

У просторијама ЈП за управљање путничким пристаном и марином Апатин, данас је одржана конференција за медије поводом пројекта „Апатин – мој град“ чији је носилац Канцеларија за младе општине Апатин.

Конференцију је отворила координатор КЗМ Милана Срдић која је истакла да је главни циљ пројекта едукација и ширење свести омладине и деце о културној и историјској баштини, као и природним потенцијалима којима располаже општина Апатин. Пројекат се реализује у сарадњи са Туристичком организацијом Апатин и ЈП за управљање путничким пристаном и марином Апатин, а подржала су га и бројна удружења апатинске општине. Током претходне недеље, одржане су презентације пројекта у апатинским средњим школама, где су заинтересовани ученици имали прилике да се детаљније упознају са пројектом, као и да се пријаве за учешће у истом. Носилац комплетног пројекта је КЗМ, а све активности у оквиру пројекта су бесплатне, истакла је Срдић.

Од директора Туристичке организације Апатин смо сазнали да ће пројекат бити спроведен у две фазе. Прва фаза почиње 19.03. када ће бити организоване едукативне екскурзије у трајању од седам дана, што укључује обилазак како Апатина, тако и свих села апатинске општине. Кроз седам оваквих излета деца ће се упознати са туристичким атракцијама и културно-историјским наслеђем Апатина.

Немања је додао да ће на овим излетима учесници активно учествовати, а након завршетка прве фазе пројекта деца ће моћи да се определе да ће ту да заврше своје учествовање или ће га наставити кроз његову другу фазу.

Од в.д. директора ЈП за управљање путничким пристаништем и марином Апатин Љиљана Крец смо сазнали да друга фаза пројекта подразумева укључивање и деце од првог до четвртог разреда основне школе где ће им ученици средњих школа бити вршњачки едукатори који ће им организовати излете уз подршку руководиоца пројекта. Вршњачки едукатори ће имати прилику да се баве истраживачким радом на задату тему, и за њих ће бити организоване екскурзије у Хрватску, Мађарску као и студијско путовање у Немачку. Истраживачки рад ће бити представљен у форми кратког филма, а најуспешнији ће бити награђен новчаном наградом. Презентација целог пројекта и истраживачког филма ће бити представљен током апатинских рибарских вечери што уједно представља и завршетак пројекта.

За сам крај председник удружења председник Немаца „Адам Беренц“ Борис Машић је изразио задовољство због учешћа у пројекту и истакао бројне потенцијале апатинске општине са којима ће ученици имати прилику да се упознају кроз овај пројекат у наредном периоду.