НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ

26.12.2017.

025инфо телевизија направила је Новогодишњи интервју са председником општине Апатин, Миланом Шкрбићем. У разговору са председником, сумирани су резултати из 2017. године.Такође, од Шкрбића смо сазнали какви су планови и који су приоритети локалне самоуправе за 2018. годину.

Према речима председника општине, из сопственог буџета и средстава Покрајине у општини Апатин је ове године инвестирано око 28 милиона евра. Он је истако да је актуелна власт затекла тешко стање у буџету, али да је оно превазиђено без узимања било каквих кредита, те да се у наредној години планира реалан буџет од једне милијарде динара.


-Идуће године планирамо само капиталне, крупне инвестиције, попут пројекта за Лучко подручје, где се требају насути три касете песком површине 35 хектара. У питању је велика инвестиција, јер само насипање једне касете је два милиона евра, рекао је Шкрбић и додао да ће други идејни пројекат изградње Луке обалоутврде, дужине 1060 метара, према обећању бити финасиран из средстава Републичког буџета.


- Расписаће се међународни тендер, а цео посао водиће Агенција за луке. Верујем у пројекат Луке и то није маркетиншки потез већ реалност, те очекујем крајем наредне године и први ашов. Такође је надлежном Министарству упућен предлог за ревитализацију пруге која је својевремно угашена због нерантабилности. Слободној зони, да би била комплет опремљена, потребна је и пруга, истакао је Шкрбић.


Шкрбић је најавио да ће идуће године бити још неких мањих пројеката, попут реконструкције марине, додатних радова на градској плажи, завшетка земене цементно-азбестних цеви са крајњом Карађорђевом улицом, наставак рада на канализационој мрежи, посебно у селима, реконструкција појединих тротоара и друго.


- У овој години завршено је или је започето двадесетак пројекета. Посебно је важан потисни водовод као фаза у изградњи пречистача отпадних вода. Са Мађарском у партнерским односима је договорена сарадња око идејног пројекта и изградње самог објекта пречистача вода јер су овој земљи приступни фондови надохват руке, пошто је чланица ЕУ, а за овакве пројекте средства се често опредељују, рекао је Шкрбић. Он је још навео да ће јаслице бити завршене идуће године, да је уређена реконструкција улице Петефи Шандора, извршен ремонт црпних станица које се годинама нису обнављале, а решено је и питање слива Дунавац који је важан због одвода атмосферских вода из половине града.


-Ове године је само у здраство уложено 40 милиона. Та средства су издвојена за реконструкцију Дома здравља у Апатину и здравствених станица у селима, купили смо санитет, решили дуг апотеке који смо затекли кад смо дошли на власт и који је у једном тренутку износио чак 70 милиона динара. Такође, имамо спреман пројекат за изградњу лифта, а за који се надамо да ће ускоро бити и реализован, изјавио је председник општине.


Осврнувши се на област спорта, Шкрбић је подвукао да се први пут ове године средства спортским клубовима додељују по основу конкурса уместо позива и наредбе телефоном. Обновљени су поједини спортски терени и уведене теретане на отвореном.


Уз ове позитивне помаке, Шкрбић је додао како је отварање нових радних места приоритет локалне самоуправе. С тим у вези, подсетио нас је како је у Апатину отворен нови индустријски погон домаће компаније за производњу обуће „Инсерт“. У њему је већ упослено око 75 радника, а у плану је да се почетком 2018. у овом погону отвори још око 100 нових радних места. Без обзира на то, председник општине је истакао да нису задовољни што није отворено више фабрика, али да очекују да ће опремањем Лучког подручја инвеститори бити заинтересованији за Апатин, који је на неки начин „слепо црево“ а Дунав је излаз.


- Не очекујемо да ће пруга брзо да се уради, јер је то инвестиција вредна око 15 милиона евра. Само један километар кошта 800 хиљада. Значајно је да ће Лука у Апатину бити једина у државном власништву, те се стога очекује појачан интерес државе што је за Апатин добро, рекао је на крају нашег разговора Шкрбић.


Новогодишњи интервју са председником општине Апатин, Миланом Шкрбићем, гледаоци 025инфо телевизије имаће прилику погледати у среду, 27. децембра, са почетком у 20 сати.

Извор: www.025info.rs