МИРОВИЋ ОТВОРИО ПОГОН КОМПАНИЈЕ „ИНСЕРТ“ У АПАТИНУ

02.11.2017.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас у Апатину нови индустријски погон домаће компаније за производњу обуће „Инсерт“, у који ће бити уложено милион евра. У њему је већ запослено 60 радника, а у плану је отварање више од 100 нових радних места.

Мировић је рекао да је отварање нових погона као што је овај у Апатину права слика Војводине која се развија, да поново постане водећа у Србији. Он је указао на то да ће погон у Апатину омогућити и да Западнобачки округ, чији су економски показатељи слабији у поређењу са другим окрузима у Војводини, имати бољу и здравију економију.

Председник Покрајинске владе је посебно истакао чињеницу да је „Инсерт“ домаћа компанија, те да је важно да наши инвеститори имају одговарајућу подршку у суровој конкуренцији са онима из иностранства.

„Морамо водити више рачуна о нашим инвеститорима, јер ће они свој капитал и зараду инвестирати у нашу средину и запослити још људи“, казао је Мировић и подсетио да је Покрајинска влада формирала Развојни фонд Војводине који у овој години са 350 милиона динара бесповратно субвенционише отварање нових компанија.

Осврнувши се на позитивне економске показатеље о расту индустријске производње и извоза из АП Војводине и посебно на то да је смањен број незапослених за више од 22.000 људи, Мировић је рекао да је сада пред нама борба да се повећа ниво примања запослених.

„Рачунамо да ће наредне године раст зарада у јавном сектору повећати укупан ниво зарада. Истовремено, рачунамо и да ће многе нове компаније које тек треба да реализују своје послове у више од 11 индустријских зона у Војводини, међу којима су и оне у Оџацима, Кули, Сомбору, повећати тражњу за запосленима, те да ће то довести и до постепеног повећања зарада у приватном сектору“, рекао је председник Покрајинске владе.

Отварању погона присуствовали су директор компаније „Инсерт“ Жарко Којић, директор производње Борис Трнинић и председник општине Апатин Милан Шкрбић.

Председник Мировић затим је одржао састанак са руководством општине Апатин на којем је договорено је да ће Покрајинска влада помоћи изградњу у слободној индустријској зони у Апатину, која се налази уз Луку, како би се у будућности привукло што више инвеститора.

С обзиром на то да Апатин има око 3.000 незапослених и да се много људи исељава, важно је, нагласио је Мировић, да се са више инвестиција заједнички делује са националног, покрајинског и локалног нивоа како би се запослило што више људи и решили комунални проблеми.

Договорено је и да се појачају активности у делу подстицаја за пољопривреднике, мала и средња пољопривредна предузећа, која испуњавају услове на конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Такође, Покрајина ће на основу анализе руководства општине Апатин у области предшколског и основног образовања подржати пројекте у овој области.

Председник општине Апатин Милан Шкрбић је истакао да је отварање „Инсерта“ веома значајно за малу општину попут Апатина, те да је та инвестиција уз подршку покрајине и локалне самоуправе реализована у веома кратком временском року и додао да је за Апатин затим веома важна изградња слободне индустријске зоне, која ће бити замајац развоја општине.