МИЛОЈЕВИЋ: ПРЕКО 250 МИЛИОНА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ У АПАТИНУ ТОКОМ 2018. ГОДИНЕ

16.11.2018.

С обзиром на то да смо загазили у другу половину новембра и да је година на измаку, покушали смо сумирати резултате рада локалне самоуправе током 2018. године када су инвестиције у питању. Саговорник на ову тему био нам је Јевто Милојевић, помоћник председника општине Апатин за инвестиције.

350 милиона - план за 2019. годину

- У 2018. години у општини Апатин инвестирано је укупно 254 милиона динара, што је у односу на буџет који смо имали нешто мало више од 25 посто. Економисти сматрају да је то развојни буџет, јер чим пређе 25 посто од постојећих средстава сврстава се у ту категорију. По том основу локална самоуправа би требала да буде задовољна, али ми који овде радимо мишљења смо да смо могли још више, искрен је Милојевић, који истиче да им је највећи пропуст тај што нису успели још више средстава да добију од Покрајине и Републике.  

- Добра је ствар што смо увидели сопствене пропусте и Канцеларија за локални економски развој већ је почела са припремом нових пројеката како би општина Апатин већ у фебруару могла да аплицира код Покрајине и Владе РС, каже помоћник председника општине за инвестиције.

Највећи износ средстава за инвестиције у општини Апатин у 2018. години, од поменутих 254 милиона, издвојен је из буџета општине, тачније, 167 милиона за инвестиције издвојила је општина, 16 милиона Република Србије и Аутономна покрајина Војводина  око 70 милиона.

- Тиме нисмо најзадовољнији. Да смо од Републике и Покрајине добили исто колико смо издвојили из сопственог буџета, то би онда била идеална прича од око 350 милиона, ка чему тежимо у 2019. години, истиче Јевто Милојевић.

Милојевић: ,,Сва средства из самодоприноса су потрошена''

Према речима Јевте Милојевића, на водоснабдевање и заштиту вода ове године је потрошено око 55 милиона динара, док је у саобраћајну инфраструктуру уложено је око 75 милиона.

- За примарну здравствену заштиту издвојено је 10-так милиона, али ту наглашавам да су ти новци намењени за уградњу лифта и ново санитетско возило, а током целе године општина је за потребе примарне здравствене заштите издвојила чак 40 милиона, а не тако давно, 2015. године, претходна власт је за здравство издвојила свега милион и 300 хиљада динара, присећа се Милојевић и наглашава да је консолидација буџета један од највећих успеха данашње власти.

Што се предшколског образовања тиче, за те је потребе ове године издвојено близу 40 милиона. Код основног образовања такође су издвојена значајна средства, за реконструкцију крова у Пригревици, замену прозора у Купусини и у Сонти.  

- Сва средства из самодоприноса су утрошена, и морам да нагласим да смо значајан део посла урадили управо захваљујући самодоприносу грађана општине Апатин, нагласио је Јевто Милојевић анализирајући резултате рада локалне самоуправе.

Инвестиције у селима апатинске општине

Према речима помоћника председника општине за инвестиције, ове године највише средстава издвојено је за Пригревицу.

- Ове године најбоље је прошла Пригревица када су села у питању. Направљен је атарски пут од 17 милиона, теретана на отвореном од 5, 10 милиона је издвојено за кров школе, исто толико улаже се у објекат ПУ ,,Пчелица'' у овом селу. У Сонти је урађен атарски пут, а издвојена су и средства за школу, с тим да ћемо идуће године повести рачуна да ово највеће село у општини добије више. Када је Купусина у питању, након комасације коју смо урадили, почели смо да радимо 30 км атарских путева, а за идућу годину ће највероватније ово селу, уз Свилојево и Сонту, добити још неки атарски пут. За сада је на атарске путеве у селима утрошено око 30 милиона, а ако у 2019. будемо имали 60 бићемо презадовољни. Уздамо се у помоћ државе и покрајине, изјавио је Милојевић.

Завршетак реконструкције улице Петефи Шандора

Радови на улици Петефи Шандора, посао вредан око 20 милиона динара, коначно ће бити започети. Извођач радова је ,,Сомбор Електро'' Сомбор, а Милојевић је, у вези са овом темом, још једном искористио прилику да се извини грађанима Апатина, нарочито онима који живе у поменутој улици.

- Оно због чега ми каснимо оволико са реконструкцијом улице Петефи Шандора и због чега ме је срамота од наших суграђана, јесте проблем који је настао између Електровојводине и нас. Они треба да изврше каблирање у улици Петефи Шандора. Све бандере треба да буду повађене и  људи који који живе у улици Петефи Шандора подземно ће добијати струју. Све време, заправо, чекамо да Електродистрибуција заврши то каблирање. Званични радови почињу ових дана, а може их успорити само поменуто каблирање и временски услови. Само постављање тротоара и асфалтирање не би требало да траје више од 30 до 40 дана. Био бих презадовољан када бисмо успели  да поставимо тротоаре, струју и ивичњаке, па нека асфалт и остане за пролеће. Ова улица ће добити свој прави и коначан изглед тек када и пејзажне архитекте заврше свој део посла. Верујем да ће тад грађани Апатина  имати потпуно другу слику о улици Петефи Шандора. Поновио бих још једном, јер сам на последњој Скупштини поново био оптужен за мењање пројекта, да је пројекат за реконструкцију улице Петефи Шандора урађен 2014. године и ми буквално ништа нисмо променили, а за шта сам новинарима већ прилагао доказ, прича Јевто Милојевић.

Нова радна места у 2019. години?!

Помоћник председника општине за инвестиције истакао је да је председник РС, Александар Вучић, већ у два наврата јавно обећао помоћ општинама Врбас и Апатин.

- Пре недељу дана имали смо разговоре са једом делегацијом из Кине, те се искрено надам да ће у 2019. години коначно и у Апатин доћи нека озбиљнија инвестиција по питању запошљавања, а овде мислим на компанију која би упослила до 300 људи, што би за ову општину и наш буџет значило много, рекао је за крај нашег разговора Јевто Милојевић.

Извор: www.025info.rs