КУЋА ТУРСКИ КОНАЧНО ОТКЉУЧАНА: НА ПОМОЛУ ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ БУДУЋЕГ АПАТИНСКОГ МУЗЕЈА

27.09.2018.

Након што је на 25. седници Скупштине општине Апатин усвојен предлог о прибављању непокретности бр.7372 к.о. Апатин у јавну својину општине Апатин, познатије као ,,Кућа Турског'', а која треба да се рестауира и претвори у Музеј, јавност је показала велико је интересовање. Готово сви национални медији пренели су ову вест, а данас је поводом идејног решења будућег музеја на конференцији за новинаре говорила Дубравка Кораћ, заменица председника општине Апатин.

- Кућа Турски, а која је годинама била закључана, изазвала је изузетно интересовање међу нашим суграђанима. Неки од њих сећају се овог здања из периода када је оно било много репрезентативније и уређеније него сада. Пре две недеље смо започели са акцијом уређења предњег и задњег дворишта, посечана је самоникла шума, да бисмо уопште могли прићи дворишту и почети са радовима, рекла је за Кораћева.

Према речима заменице председника општине, примарни циљ отварања Музеја у Апатину је развој туризма општине, јер уређењем једног оваквог објекта добијамо простор у ком сваки туриста може да проведе сат, два или више, упозна се са историјом, заинтересује за неке друге локације. Сем тога, поставка нам је неопходна, због наших најмлађих суграђана, јер ће на једном месту моћи сазнати све о општини у којој живе, а искуства су нажалост показала да веома мало знају, не само они, већ и ми старији. 

- Прво што је замишљено јесте да овде постоји једна историјска, односно археолошка поставка, а која се односи на најранији период који је познат у нашем граду и та поставка би се налазила управо у овом првом делу куће десно од улаза, у прве 4 просторије. У свакој од наредних соба замислили смо да се налазе експонати који представљају одређене нације које живе на територији општине Апатин. Ту ћемо заправо представити историју и културу тих народа.  Двориште треба да има два нивоа. Ископали бисмо један подрум у дворишту у ком бисмо на адекватан начин конзервирали експонате које бисмо изложили. Такође, ту бисмо формирали галерију и депо музеја. У нашој општини постоји велики број вредних уметничких дела, а који се налазе, како у самој згради општине, тако и по другим институцијама, школама, у Бањи Јунаковић. Жеља нам је да сва та уметничка дела пренесемо у музејску галерију, где би била и адекватно збринута. У горњем делу дворишта биће изложене скулптуре, а такође ћемо и пејзажно уредити двориште, засадити старе врсте које су некада биле карактеристичне за наше поднебље, можда и неке водене површине, али отом - потом, рекла је на конференцији Дубравка.

Како сазнајемо од Кораћеве, кућа која је некада била штала биће претворена у неку врсту интерактивног простора. У плану је да се направе две или три радионице старих заната, пре свега, ткачка и радионица плетења прућа, где би се производили сувенири за продају у музеју, а који ће бити карактеристични за Апатин. Таван је предвиђен за простор у ком би било могуће одржати неке пројекције, предавања и слично. 

- Задње двориште је такође веома интересантно, пре свега због чардака који се простире целом ширином дворишта и таванског дела. Ту смо предвидели да направимо позорницу на отвореном, место где може да се пусти нека филмска пројекција, одржи мањи концерт и слично. Ова идеја ће бити посебно интересантна уколико сам чардак идејним решењем будемо могли претворити у галерију са које може да се посматра програм. Леви, мањи део куће, кад се у њу уђе, предвиђен је за радни део. Ту бисмо преселили библиотеку, једну просторију бисмо уредили као сувенирницу и једну за музејско особље, открива заменица председника општине.

У локалној самоуправи очекују да идејно решење релативно брзо буде готово, а онда се креће у буџетирање целе ове замисли,а потом и реализације самог пројекта.  

- Почетком новембра већ имам заказан одлазак у Немачку на разговоре везано за овај пројекат, конкурисали смо такође на један пројекат прекограничне сарадње са Хрватском, опет везано за ово здање, контактирали смо Министарство културе и дајемо све од себе да што више новаца обезбедимо из различитих фондова, јер је наш буџет релативно ограничен и није реално да, поред свих потреба у граду, ми исфинансирамо комплетну реконструкцију куће у музеј, закључује Дубравка Кораћ.

Реализацијом адаптације Куће Турски и настанком Музеја, Апатин ће добити место са којим ће моћи да се поноси и које ће наследити генерације које долазе.

 

Извор: www.025info.rs

 

Фото галерија