ДОСАД НАЈМАСОВНИЈЕ ТРОВАЊЕ ДИВЉИХ ЖИВОТИЊА У ВОЈВОДИНИ

13.01.2018.

 

Најмасовније тровање дивљих животиња у Војводини,које је до сада није забележено у Србији, извршено је највероватније карбофураном, најотровнијим средством за заштиту биљака, која пада у групу пестицида, чија је примена у Србији забрањена.

Заштићени млади орао (Аqуила хелиаца) из Аустрије није једина жртва тровања, које се десило у атару Свилојева. Карбофураном, једним од забрањених средстава за заштиту биљака у Србији, је извршено масовно тровање дивљих животиња – утврдили су јуче стручњаци Покрајинског завода за заштиту животне средине.

Стручњаци и полицајци су увиђај масовног уништења животиња вршили помоћу истраживачких паса, које су донете из Мађарске.Забрањени пестицид је пронађен на још осам места у широј околини села Свилојева,а међу угинулим животињама су били и пси, мачке, шакали,лисице, орлови врсте мишара (Бутео бутео) и свраке.Марко Туцаков, орнитолог у Покрајинском заводу за заштиту животне средине у Мађарској радијиу Суботици је изјавио, да је ово најмасовније тровање, које је икада забележено у Војводини.Лешеви угинулих животиња су пребачени у Нови Сад, ради даље истраге.Према речима стручњака, ово тровање – због високог нивоа подземних вода – угрожава и здравље људи, који живе на том подручју. Покрајински завод за заштиту животне средине ће сигурно поднети кривичне пријаве надлежном тужилаштву због овог случаја.

Извор: https://pannonrtv.com