ДОГОВОРЕНА САРАДЊА СА ПАРТНЕРИМА ИЗ МАЂАРСКЕ

18.10.2018.

Делегација општине Апатин предвођена замеником председника општине Дубравком Кораћ посетила је јуче локалне самоуправе Шандорфалва (у жупанији Чонград) и Шолтвадкерт (у жупанији Бач-Кишкун), на позив тамошњих градоначелника.

Тема разговора је била сарадња у областима пољопривреде, туризма и заштите животне средине, а договорено је и заједничко аплицирање на европске пројекте. 

-Домаћини у Шандорфалви су нас упознали са тиме како су искористили европске фондове за развој туризма у својој општини, што је за нас веома битна тема узевши у обзир стратешко опредељење наше локалне самоуправе, али и велике природне и културно-историјске потенцијале Апатина. Поред тога смо договорили и један програм намењен пољопривредницима, у оквиру ког ће пољопривредни произвођачи из наше општине бити у прилици да размене знања и искуства са колегама из Мађарске. Тај програм ће стартовати следеће године, а представићемо га јавности чим утаначимо све детаље са партнерима из Мађарске, објаснила је Кораћ.

У другом делу посете, делегација наше општине била је гост општине Шолтвадкерт. Тамо их је градоначелник Ференц Лехоцки упознао са потенцијалима развоја пољопривредне производње, виноградарства и руралног туризма, као и могућностима за сарадњу.

-Обе општине које смо посетили налазе се у јужној Мађарској, близу наше границе, што их квалификује за учешће у ИПА програму прекограничне сарадње са нама. Морам да изразим задовољство што смо код оба партнера наишли на велико интересовање и жељу да заједно аплицирамо за европске фондове у будућем периоду, додала је Дубравка Кораћ.

Договорено је и да представници партнерских општина до краја године узврате посету Апатину.