ДЕЛЕГАЦИЈА НОРДИЈСКЕ ПОСЛОВНЕ АЛИЈАНСЕ ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ АПАТИН

17.01.2018.

Након Новог Сада, Шапца, Смедерева  и Ниша, општини Апатин је припала част да угости представнике нордијске пословне алијансе коју је предводио амбасадор Шведске његова акселенција Јан Лундин, затим представници амбасада Норвешке и Финске, те представници нордијских компанија SECURITAS, REKA, BBD Group, Engo Planet, FCB Afirma, Telenora, Leo Burnett и нордијске пословне алијансе.

На пријему у великој Сали СО Апатин, присутне је поздравио председник општине Апатин Милан Шкрбић. Шкрбић је госте упознао са садржајем презентација које су припремљене, те посебно истакао проглашење Апатина за лучко подручје и значајем луке за даљи развој целог региона.

Присутне је након тога поздравио и амбасадор шведске њ. е. Јан Лундин који је касније и за медије истакао:

Ми смо данас посетили Апатин да би смо развили пословне везе између овог града и наших предузећа. Добили смо интересантну информацију од представника вашег града у вези еколошког туризма, производње биолошке енергије и другим стварима које чине Апатин интересанстним за улагање и инвестирање. Враћамо се за Београд пуни утисака и размислићемо како даље можемо да сарађујемо са вашим привредницима. Иначе, у Апатину већ постоје наши представници, попут компаније Сецуритас, а  која је Шведског порекла и која у Апатину запошљава 170 радника. Верујем да ћемо поред овога наћи још простора за сарадњу, рекао је амбасадор Шведске.

Представници нордијске пословне алијансе кроз презентације су упознати са привредним потенцијалима општине Апатин, а општирно о тој теми, као и Слободној зони и будућој луци говорила је директорица Слободне зоне Апатин Маја Куриџа. Презентацију о природном резервату биосфере „Бачко Подунавље“, као и туристичим потенцијалима општине Апатин представила је директорица ЈП за управљањем путничким пристаном и Марином Апатин Љиљана Крец. У завршној презентацији како на најбољи начин могу да се искористе обновљиви извори енергије и где их све има у општини Апатин, говорио је Владан Дивјак, стручни консултант из области биогасне технологије.

По завршетку презентација, на конференцији за медије је поред шведског амбасадора говорила и заменица председника општине Апатин Дубравка Кораћ која је истакла да је Апатин тек пети град у Србији који је посетила нордијска пословна алијанса и да су након сваке посете увек реализовани даљи пројекти и инвестиције.


- Веома сам задовољна састанком који је био радни, а не само протоколарни, како је то до сада била пракса. Имали смо прилику да представимо најинтересантније потенцијале општине Апатин и да разговарамо са неколико представника великих нордијских компанија које послују у Србији. Наша идеја је да у неком наредном периоду организујемо појединачне посете. Највише интересовања показано је за обновљиве изворе енергије који код нас практично нису искориштени, како гео-термални извори тако и биомаса. Верујем да им је интересантна прича и бродоградилишта које годинама не ради и ово је идеална прилика да се велике компаније заинтересују и инвестирају у њега. За нас је ова посета велика част, јер смо пети град у Србији који је ова делегација посетила. До сада су овакви радни састанци одржани у Београду, Новом Саду, Шабцу и Смедереву, те у овој посети видимо велику шансу за даљи развој општине Апатин, рекла је  Дубравка Кораћ.

Након обраћања медијима, председник општине је са својим сарадницима госте повео у обилазак Слободне зоне. У оквиру посете Слободној зони, гости су обишли и фирму Флеш СРБ кроз коју их је провео директор Небојша Станивук.

Наставак посете предвиђао је посету Музеју подунавских Немаца где су гости од Бориса Машића требали да чују неколи речи о историји Апатин. Завршетак посете био је у ресторану „Златна круна“ где су представници нордијске пословне алијансе поред ручка, имали прилику да чују и виде како се спрема апатински рибљи паприкаш који је незаобилазан део традиције нашег града.

Ручку у „Златној круни“ присуствовали су и представници фирми које послују у Апатину: Flash SRB, Lumberline, Апатинске пиваре – A Molson Coors Company, Agroglobe, Weber Saint-gobain, Веро д.о.о., ПГ „Хегедиш“, као и представник невладиног сектора испред УГ „Мој Апатин“.