ДАНАС ОТПОЧЕЛО УКЛАЊАЊЕ НАФТНОГ ОТПАДА ИЗ ЈАМЕ НА ПУТУ КА ПРИГРЕВИЦИ

13.04.2018.

У Апатину је данас кренула санација дивље депоније- јаме у коју је за сада непознато лице или више њих, илегално испуштало токсичне материје, отпад нафтног порекла.

-Иако су размере овог еколошког инцидента познате тек сада, оно што се могло закључити и без анализе садржаја јаме и околног земљишта говорило нам је да локална самоуправа не може самостално, властитим снагама и средствима санирати овај проблем, изјавио је председник општине Апатин, Милан Шкрбић који је данас известио јавност о почетку акције санирања.

-Општина није стручна у санацији, односно не располаже људима и средствима помоћу којих би се могла извршити анализа или уклањање овако опасног отпада. Морали смо се обратити  надлежним институцијама- покрајинском секретеријату за заштиту животне околине, разним инспекторатима и надлежном републичком министарству, како би се овај проблем што пре решио, рекао је Шкрбић.

Након извршених анализа садржаја и околног земљишта које су указале да је реч о опасном отпаду нафтног порекла, покрајинска инспекција је наложила да се јама обезбеди а онда и преда овлашћеном оператеру како би се безбедно уклонио.

-Ми смо у сарадњи са полицијом покренули све неопходне радње како би се место обезбедило и поднели тужилаштву пријаву против НН лица, каже Шкрбић и додаје да је поред поступка који је покренут пред истражним органима, општинска управа, односно Штаб за ванредне ситуације на свом последњем састанку донео одлуку да распише и новчану награду за информацију која би довела до откривања починиоца.

Разлог за овакву одлуку, како каже Шкрбић је рачун који ће општина Апатин морати да плати на име санације, а који ће према проценама стручњака премашити 8 милиона динара.

- Због неодговорности једног лица, или неке организације, о чему можемо за сада само да нагађамо, локална самоуправа мора издвојити значајна средства, предвиђа се и десет милиона динара. Одлучили смо да распишемо оглас, новчану награду за особу која ће истражним органима помоћи у откривању одговорног лица, и да на тај начин повратимо средства и штету коју због овог инцидента трпе сви грађани, каже Шкрбић.

На питање новинара када може да се очекује расписивање огласа о новчаној награди, Шкрбић је рекао да би оглас требао бити објављен у наредном периоду као и то да ће награда ће бити значајна.

Како наводе у општинској инспекцији, изабрани оператер који је данас кренуо са прикупљањем и одвожењем токсичних хемикалија са локације у Апатину је предузеће Yunirisk д.о.о из Београда које има дозволу за скупљане, складиштење и уништавање оваквог отпада.

-Предузеће које је добило посао санације је једно од два који су регистровани у Србији. Раније, смо најавили кретање опасног отпада надлежном министарству, што је била наша обавеза 48 сати раније, каже Драгана Стамболија шеф апатинске инспекције. Према њеним речима радови на извлачењу течног садржаја јаме ће бити настављени и у понедељак.

Након испумпавања течног садржаја крећемо са уклањањем контаминираног земљишта, следи поновна анализа и уколико буде потребно и додатни радови. Све док не добијемо позитивне вредности, тек тада можемо рећи да је санација завршена, каже Стамболија.