БАДЊИ ДАН СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН У СЕЛИМА АПАТИНСКЕ ОПШТИНЕ

07.01.2018.

На Бадњи дан који претходи најрадоснијем хришћанском празнику, пре централне свечаности паљења Бадњака у Апатину, и становници села у апатинској општини су паљењем Бадњака најавили долазак Божића. 

У Свилојеву свечаност је у присуству бројних мештана одржана на простору планираном за изградњу будућег православног храма у селу. Овај плац је Црквеној општини за изградњу храма даривала породица Мацановић, а Драшку Мацановићу је припала част да Бадњак положи у ватру.

Алекса Тинтор је истакао да припадници православне вероисповести настањени у селу желе да сачувају своје обичаје и пренесу их на младе, а којих је на свечаности било у великом броју.

Након божићне службе коју је служио презвитер Негослав Бељански, званично је прогласио простор изградње будуће цркве црквеним земљиштем, а затим су присутни целивали икону рођења Христовог и били даривани освећеним Бадњацима.

Свечаност паљења Бадњака у Сонти је у присуству великог броја мештана одржана у центру села код православне цркве Светог Георгија. По речима присутних, овај обичај у селу припадници православне вероисповести организују већ преко две деценије. У достојанственој и свечарској атмосфери велики Бадњак је положен на ватру, а затим су присутни у присуству свештеника Црквене општине Српски Милетић, презвитера Негослава Бељанског целивали икону рођења Христовог и даривани освећеним Бадњаком.

Подпредседник Црквеног одбора Сонта, Зоран Арсић, је нагласио да су се код цркве на паљењу Бадњака окупили верници православне, али и католичке вероисповести, што најбоље показује складан живот мештана и међусобно поштовање и уважавање обичаја.

У Пригревици се такође окупио велики број мештана овог села, како на Светој литургији која је одржана јутрос, тако и на традиционалном паљењу Бадњака. Пригревчани су од давнина познати као чувари традиције и обичаја, па је тако било и овог пута. У свечаној атмосфери и уз велики број верника Бадњак је положен на ватру, а затим су били даривани освећеним Бадњацима. Оно што посебно радује мештане овог села је податак да је на оваквим догађајима, из године у годину присутан све већи број младих. 



На свим манифестацијама паљења Бадњака у селима апатинске општине било је приметно присуство великог броја младих, посебно деце што потврђује да ће се овај свети обичај сачувати и у будућности. Полагањима Бадњака на ватру у Свилојеву, Сонти и Пригревици присуствовали су и представници локалне самоуправе предвођени Дубравком Кораћ, замеником председника општине. 

Извор: www.025info.rs