АПАТИНСКИ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД -ВАЖНА ПОДРШКА У ПРОЦЕСУ РАЗВОДА

20.07.2018.

Центар за социјални рад је у јавности најприсутнији по темама које се тичу пружања услуга у локалној заједници као што су Дневни боравак са особама са инвалидитетом и менталним тешкоћама, раду геронтодомаћица које пружају услуге старим и немоћним особама и по материјалним давањима најугроженијим грађанима и породицама, као што је једнократна новчана помоћ, новчаних накнада и слично. Центар за социјални рад има и послове који се тичу органа старатељства. То су послови постављања старатеља, вршења контроле над старатељством, послови хранитељства, усвојења, развода, поверу деце након развода брака или прекида ванбрачне заједнице, рад са малолетним преступницима, испуњавање васпитних налога према малолетним преступницима, праћење тих мера и друго.

Разговрали смо са Николином Сучевић, директорицом Центра за социјални рад на који начин ова установа може помоћи грађанима у овим областима, посебно приликом развода брака.

– Улога Центра за социјални рад у поступцима развода брака или раскида ванбрачне заједнице је да се увек укључује уколико у браку има малолетне деце. То може бити по налогу суда или уколико се саме странке обрате Центру пре подношења тужбе, односно, захтева за развод брака. Уколико брачна заједница више не постоји и треба и да се судски разреши, странке могу да дођу у Центар за социјално и овде направе заједнички предлог, односно, споразум за развод брака. Са таквим споразумом одлазе на суд где ће брак бити и званично разведен. Уколико се ради о ванбрачној заједници Центар даје предлог за поверу деце. Улога стручњака који раде у Центру за социјални рад у свим тим ситуацијама је да врше процену родитељске подобности, компетенција једног и другог родитеља и достављање тог мишљења, односно, доказе суду, који на основу тога долази до одлуке коме ће деца бити поверена и на који начин, изјавила је Николина Сучевић, директорица Центра за социјални рад из Апатина.

Деца могу бити поверена на старање једном родитељу, али и на заједничко старање када се утврђује адреса боравка детета. Центар утврђује и динамику виђења детета оног родитеља са којим дете не живи.

– Врло често постоји потреба за регулисањем контаката између родитеља са којим дете/деца не живе. Ту Центар за социјални рад покушава да нађе модел, у складу са проценом обавеза и потреба детета, с обзиром на календарски узраст, емотивну везаност детета и родитеља. Модели су подложни променама, јер оно што одговара детету предшколског узраста, не одговара каснијем узрасту, испричала је директорица Центра.

У овим поступцима постоји низ заблуда и предрасуда које имају родитељи који желе окончати брачну заједницу, а због којих се не усуде обратити за помоћ.

– Кроз праксу се показало да најчешће предрасуде имају жене и тичу се родитељске подобности уколико нису запослене, немају редовне приходе ни своју имовину. Оне се воде претпоставком да не могу поднети захтев за старатељство над децом у поступку развода брака, што апсолутно није тачно. То је само један од фактора који се процењује приликом давања мишљења суду. Само један елемент, а њих је више. Веома је битан и календарски узраст детета, емотивна везаност између родитеља и детета, економски и образовни елемент. Дакле, постоји их више, али ниједан није пресудан и одлучујући, објаснила је Николина Сучевић.

Важан елемент на који Центар за социјални рад обраћа пажњу је и емотивна адаптација деце на развод родитеља. Често је то фактор који се занемари у ситуацијама када је дошло до споразумног раскида.

– Већ сам суд предлаже Центру да се обрати пажња на понашање деце када им се учини да нису добро прихватили развод родитеља, односно, распад породице, али и сами родитељи могу да се обрате нашој служби уколико примате да, након развода, дете пати због свега. Некада се људи врло брзо договоре о преузимању старатељства, али то не мора да буде и најбоље решење у интересу детета. Развод је врло осетљива тема, то је велика породична криза и због тога морамо бити опрезни и пажљиви у поступцима. Центру за социјални рад је интерес детета на првом месту, каже директорица.

Поступак за развод брака је много тежи у случајевима породичног насиља.

– Један од корака који предузимају жене које трпе породично насиље када одлуче да изађу из њега, је напуштање насилника и тужба за развод брака. Оне тада ризикују ексалацију насиља од стране насилника. Због тога Центар врло опрезно приступа случајевима у којима долази до сукоба, насиља, прогањања. Слање СМС порука, звање ноћу телефоном иако не делује ризично по живот жене или деце, не смемо занемарити. На основу статистичких података знамо да је могуће да такво понашење ексалира у физичко насиље. Зато када жена из такве породице покрене поступак за развод брака, ми смо ту да проценимо ризик по њу и децу, каже Николина Сучевић.

Од како је ступио на снагу нови Закон о спречавању породичног насиља повећан је број пријава породичног насиља. Како објашњава директорица Центра за социјални рад то не значи да је повећано породично насиље, него је више жена које се одлучују да насилника пријаве. Данас су мере заштите жртава породичног насиља боље јер полицајац на лицу места може изрећи хитну меру задржавања насилника у полицијској станици на 48 часова, или га удаљити из куће у којој врши насиље. Такође, много је јасније шта све спада у насиље и на који начин се може санкционисати, па они који су трпели насиље мењају мишљење и пријављују исто.

У случају породичног насиља судски поступци су брзи и прецизни, али промена понашања насилника није ни мало лака. Психосоцијални третман захтева минимум две године рада терапеута са њим, а до пуног излечења траје много дуже. Најчеће жртве породичног насиља су жена и деца, или стари људи према којима се насилно понашају чланови породице, али има и случајева да жене злостављају мужеве, односно, партнере.

Центар за социјални рад Апатин је установа отворена за све грађане наше општине који се боре са неким социјалним проблемима, и то су прва врата која треба отворити у случајевима када човек не зна како се изборити са њима. Њихова стручна служба ће саслушати грађане и понудити неки од савета или начина како доћи до конкретних решења. У случајевима породичног насиља, обраћање Центру за социјални рад је први корак ка изласку из “зачараног круга” и враћању самопоуздања да свако има право на бољи живот.

Извор: www.radiodunav.com